Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto kruszonkowe z rabarbarem
Dobrze schłodzone masło i smalec posiekać jak najdrobniej razem z przygotowaną sypką mieszanką, żółtkami i jajkami.
Palcami rozcierać całość, aż powstanie gruba kruszonka.
Gotową podzielić na dwie nierówne części (2/3 + 1/3) - większą wysypać natłuszczoną dużą blachę, lekko ugnieść i wstawić na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 160-170*C.
W tym czasie umyć rabarbar, osączyć, obrać z włókien i pokroić w grube plasterki - dosłodzić do smaku i dokładnie wymieszać.
Podpieczone ciasto przykryć warstwą rabarbaru osączonego z nadmiaru soku, a na wierzch wysypać mniejszą część kruszonki.
Wstawić ciasto do piekarnika, zwiększyć temperaturę do 175-180*C
i piec 45-60 minut w zależności od właściwości piekarnika.
Upieczone ciasto wyjąć i pozostawić do zupełnego ostygnięcia.
Można posypać cukrem pudrem.