Przepis i sposób przygotowania na: ciasto limonkowo czekoladowe
Kroki postępowania
Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodajemy żółtka oraz olej. Do masy przesiewamy obydwie mąki, porszek i kakao. Mieszamy łyżką. Przelewamy do formy i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach.
![Krok 1 - ciasto limonkowo czekoladowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-limonkowo-czekoladowe0-2.jpg)
100 ml soku z limonek, cukier,1oo g masła oraz skórkę mieszamy w rondlu i podgrzewamy. Kiedy cukier się rozpuści zdejmujemy z ognia i dodajemy roztrzepane w misce jajka. Ubijamy trzepaczką uważając aby jajka się nie ścięły i wstawiamy ponownie na ogień. Gotujemy , aż masa zgęstnieje. Krem odstawiamy do ostudzenia. Ostudzony kremu miksujemy z 90 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej.
![Krok 2 - ciasto limonkowo czekoladowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-limonkowo-czekoladowe1-2.jpg)
![Krok 3 - ciasto limonkowo czekoladowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-limonkowo-czekoladowe2-2.jpg)
![Krok 4 - ciasto limonkowo czekoladowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-limonkowo-czekoladowe3-2.jpg)
![Krok 5 - ciasto limonkowo czekoladowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-limonkowo-czekoladowe4-2.jpg)