Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto makowo - orzechowe
Mak: mak zaparzamy, studzimy i mielimy dwa razy przez maszynkę. Do maku dodajemy cukier i chwilę ucieramy, potem dodajemy białka ubite i resztę składników. Dokładnie mieszamy.
Orzechy: orzechy drobno mielimy, parzymy mleko z cukrem i dodajemy orzechy, chwilę mieszamy i odstawiamy z ognia. Po przestudzeniu dodajemy rozbite jajka i dokładnie ucieramy.
Mak i orzechy dzielimy na dwie części.
Jeden biały placek dajemy na formę o wymiarach 23x38 cm wyłożoną papierem do pieczenia, placek smarujemy dżemem, na dżem wykładamy wzdłuż paskami po jednej części maku i orzechów. Na to ścieramy na grubej tarce ciasto brązowe z zamrażalnika i potem wykładamy paskami pozostały mak i orzechy. Przykrywamy drugim plackiem białym i wszystko razem pieczemy w temp. 180 stopni ponad godzinę.
Po upieczeniu polewamy polewą lukrem i polewą.