Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto maślane
Drożdże pokruszyć do garnuszka, dodać 1 łyżkę cukru, 3 łyżki ciepłego mleka (nie gorące).
Rozetrzeć na gładko. Posypać jedną łyżeczką mąki przykryć lnianą ściereczką i odstawić
w ciepłe miejsce do momentu aż drożdże zaczną powiększać swoją objętość.
Do miski przesiać mąkę,wlać ciepłe mleko,dodać starty na tarce twaróg,jajko, cukier oraz wyrośnięte drożdże.
Roztopić 50 g masła i przestudzić po czym dolać do mąki.
Wszystko razem zagnieść na jednolite ciasto.
Wyrabiać dość długo. Ciasto powinno się odklejać od rąk.
Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia, przykryte lnianą ściereczką na około 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Blachę 32x20 cm wykładamy papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy na niej ciasto.
Palcem wycisnąć "dołki" po całym cieście.
Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 15 min.
Pozostałe masło pokroić na płatki i rozłożyć na cieście, a następnie posypać dwoma łyżkami cukru.
Piec w 200 stopniach C około 30 minut na złoty kolor.