Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto miodowe z szachownicą
Mąkę przesitować, dodać cukier i sodę. Wymieszać. Margarynę posiekać z jajkami i miodem. Dodać do suchych składników i wyrobić ciasto. Podzielić na dwie części. Każdą z nich upiec osobno w 180 stopniach.
Szachownica:
Białka ubić na pianę. Dodać cukier i żółtka cały czas miksując. Wsypać przesitowaną mąkę i proszek. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, a do drugiej wiórki kokosowe. Delikatnie wymieszać. Każdą część piec osobno- jeśli mamy dwie blachy połowę mniejsze niż ciasto miodowe można jednocześnie włożyć obie do piekarnika, jeśli się nie zmieszczą każdego biszkopta należy przygotować osobno.
Masa:
Ugotować budyń według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Dodawać po jednej łyżce budyniu cały czas miksując.
Oba biszkopty pociąć na kwadraty.
Margarynę na polewę rozpuścić z mlekiem, dodać kakao i cukier cały czas mieszając. Lekko przestudzić.
Ciasto miodowe posmarować masą, a na niej na przemian układać białe i ciemne kwadraty biszkoptów. Posmarować masą i przyłożyć ciastem miodowym. Polać polewą.