Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

ciasto piernikowe z bakaliami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 0,5 kilo
jajko 5 sztuk
miód lipowy 1 szklanka
cukier puder 1 szklanka
masło 125 gram
płatki migdałowe 50 gram
śliwki suszone 50 gram
śmietana 0,5 szklanki
daktyle 50 gram
Przyprawa do piernika ciast i deserów Prymat 2 łyżeczki
orzechy włoskie 100 mielone
Soda oczyszczona Prymat 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: ciasto piernikowe z bakaliami

Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć w misce, dodając po 1 żółtku. Ciągle ucierając dodawać kolejno cukier puder, miód i przyprawę. Ucierać aż masa będzie jednolita. 5 łyżek mąki, sodę i śmietanę wymieszać w kubku, dodać do masy. Następnie dodawać po trochu resztę mąki, cały czas ucierając. Do gotowej masy dodajemy ubitą na sztywno pianę z białek. Mieszamy delikatnie łyżką drewnianą. Na końcu dodajemy bakalie. Orzechy, daktyle i śliwki należy pokroić wcześniej na drobniejsze kawałki. Ciasto wykładamy na wysmarowaną margaryną dużą prostokątną blachę lub 2 mniejsze. Pieczemy ok. 25 minut w 180 stopniach.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

IZABELA29 10.03.2014 10:50
pełno bakalii to lubię
Renata9 26.12.2013 11:28
fajne ciacho

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak