Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto porzeczkowe z kremem
Białka ubić na sztywną pianę. Wsypać cukier cały czas miksując. Nadal miksując dodawać po jednym żółtku. Wsypać przesitowaną mąkę i proszek do pieczenia. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut. Po ostudzeniu przeciąć na pół.
Porzeczki:
Porzeczki umyć i obrać z szypułek. Rozgotować je i wsypać żelfix. Ostudzić.
Masa:
Żelatynę przygotować według przepisu na opakowaniu. Ostudzić. Śmietanę ubić na pianę. Dodać cukier puder i zimną żelatynę. Zmiksować.
Polewa:
Margarynę na polewę rozpuścić z mlekiem, dodać kakao i cukier cały czas mieszając. Lekko przestudzić.
Galaretkę przygotować w połowie podanej ilości wody. Ostudzić.
Biszkopta posmarować masą, przyłożyć drugim biszkoptem, następnie rozsmarować porzeczki, a na nich masę. Na wierzchu zrobić wzorki polewą, a gdy zastygnie polać tężejącą galaretką.