Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto serowo-makowo-orzechowe
Kroki postępowania
Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23x38 cm.
![Krok 1 - Ciasto serowo-makowo-orzechowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-serowo-makowo-orzechowe1-2.jpg)
Mak: mak zaparzamy, studzimy i mielimy dwa razy przez maszynkę. Do maku dodajemy cukier i chwilę ucieramy, potem dodajemy białka ubite , troszeczkę olejku migdałowego, rumowego, cynamon, kawę i kakao. Dokładnie mieszamy.
Na ciasto smarujemy wzdłuż na przemian po 3 paski maku i orzechów.
![Krok 2 - Ciasto serowo-makowo-orzechowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-serowo-makowo-orzechowe2-2.jpg)
Na orzechy i mak wlewamy ser i rozsmarowujemy,
![Krok 3 - Ciasto serowo-makowo-orzechowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-serowo-makowo-orzechowe3-2.jpg)
![Krok 4 - Ciasto serowo-makowo-orzechowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-serowo-makowo-orzechowe4-2.jpg)
Jak ciasto wystygnie polewamy polewą i dekorujemy dowolnie.
![Krok 5 - Ciasto serowo-makowo-orzechowe foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-serowo-makowo-orzechowe5-2.jpg)