Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto Shrek
BISZKOPT:
Rozdzielamy żółtka od białek.
Z białek i szczypty soli ubijamy pianę.
Stopniowo dodajemy obydwa cukry.
Cały czas miksując wlewamy rozbełtane wcześniej żółtka.
Miksujemy ok. 7-8 minut na puszystą masę.
Do masy dodajemy przesianą mąkę z budyniem i proszkiem do pieczenia.
Delikatnie mieszamy łyżką.
Przelewamy na blachę 22 – 24 cm wyłożoną papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok.25-30 minut.
Zostawiamy do ostygnięcia.
MASA PYSIO:
250 ml soku Pysio dokładnie mieszamy z 3 budyniami ( jeśli chcemy mieć bardziej słodką masę dodajemy budynie z cukrem , a jeśli nie , to bezcukrowych ).
Resztę soku gotujemy , a następnie wlewamy do niego masę budyniową.
Szybko i dokładnie mieszamy.
Gorące wylewamy na upieczony wcześniej biszkopt , wyrównujemy.
Odstawiamy do ostygnięcia.
WIERZCH:
W 250 ml wrzątku rozpuszczamy 2 galaretki , studzimy.
Śmietanę ubijamy z 2 łyżkami cukru pudru.
Mieszamy z lekko tężejącą galaretką i miksujemy do momentu połączenia.
Wylewamy na zastygniętą zieloną warstwę i wkładamy na ok. 5 minut do lodówki.
Na lekko stężałą wyciągamy delicje , lekko wciskając.
Wkładamy ponownie do lodówki.
Ostatnią galaretkę rozpuszczamy wg. instrukcji na opakowaniu.
Zostawiamy do ostygnięcia i lekko tężejącą zalewamy ciasto.
Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Smacznego!