Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto śniadaniowe
Drożdże (3/4 kostki) rozetrzeć razem z 8 łyżek ciepłego mleka, 3 łyżeczkami cukru oraz 8 łyżek mąki.
Potem odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut, aby wzrosło.
2. Do miski:
8 szklanek mąki
1,5 szklanki cukru kryształu
3/4 kostki margaryny
1,5 szklanki ciepłego mleka,
cukier wanilinowy
szczypta soli
2 żółtka+ 1 całe jajo
Cukier kryształ, wanilinowy utrzeć z jajkami, dodać mleko, szczyptę soli i dodać mąkę, wyrabiać ciasto, potem dodać roztopioną margarynę.
Dodajemy do tego rozczyn.
Wyrabiać cały czas do czasu, aż odejdzie od ręki, odstawić w ciepłe miejsce na 30- 40 minut do wyrośnięcia.
3. Ta porcja ciasta wystarcza na 2 placki.
- można dodać rodzynki
- ewentualnie kakao+ kokoski+ śmietana+ cukier puder (do smaku)
4. Na wierzch można zetrzeć trochę ciasta, albo natrzeć białkiem i posypać makiem.
pieczemy ok 50 minut
Smacznego!!!