Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto strażackie, czyli kruche ciasto z nadzieniem wiśniowym i bitą śmietaną
Kroki postępowania
Wszystkie składniki ciasta szybko i wyłożyć nim dno tortownicy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
Należy uformować wyższe brzegi.
Ciasto w formie wstawić do lodówki na około 30 minut, a następnie ponakłuwać widelcem i wstawić do rozgrzanego piekarnika.
Spód podpiec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni i lekko przestudzić.
![Krok 1 - Ciasto strażackie, czyli kruche ciasto z nadzieniem wiśniowym i bitą śmietaną foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-strazackie-czyli-kruche-ciasto-z-nadzieniem-wisniowym-i-bita-smietana0-2.jpg)
Wiśnie odsączyć na sicie.
Szklankę kompotu zagotować, a w reszcie wymieszać proszek budyniowy.
Do gotującego się kompotu wlać rozrobiony budyń i całość energicznie mieszając - zagotować.
Na końcu wmieszać wiśnie.
![Krok 2 - Ciasto strażackie, czyli kruche ciasto z nadzieniem wiśniowym i bitą śmietaną foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-strazackie-czyli-kruche-ciasto-z-nadzieniem-wisniowym-i-bita-smietana1-2.jpg)
Ciasto piec dodatkowe 25-30 minut oraz kolejno ostudzić i schłodzić w lodówce (przeważnie zostawiam je na całą noc).
![Krok 3 - Ciasto strażackie, czyli kruche ciasto z nadzieniem wiśniowym i bitą śmietaną foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-strazackie-czyli-kruche-ciasto-z-nadzieniem-wisniowym-i-bita-smietana2-2.jpg)
Kremówkę z cukrem waniliowym ubić na sztywno i rozsmarować na masie wiśniowej.
![Krok 4 - Ciasto strażackie, czyli kruche ciasto z nadzieniem wiśniowym i bitą śmietaną foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-strazackie-czyli-kruche-ciasto-z-nadzieniem-wisniowym-i-bita-smietana3-2.jpg)
![Krok 5 - Ciasto strażackie, czyli kruche ciasto z nadzieniem wiśniowym i bitą śmietaną foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-strazackie-czyli-kruche-ciasto-z-nadzieniem-wisniowym-i-bita-smietana4-2.jpg)