Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto wiśniowe
Ciasto: białka oddzielamy od żółtek, z białek ubijamy sztywną pianę, dodajemy żółtka,ciągle ucierając dodajemy po trochu cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej folią aluminiową o wymiarach40x24. Pieczemy 25 min w temperaturze 180C. Studzimy kroimy w poprzek.
2.
1 galaretkę rozpuszczamy w szklance wrzątku, odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy z śmietan-fiksami i dodajemy tężejącą galaretkę. Delikatnie mieszamy i wykładamy na jeden blat biszkopta. Zostawiamy trochę masy na wierzch. Chłodzimy.
3.
Wiśnie osączamy z zalewy na sicie. 1 galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklance wrzątku i wlewamy do soku z wiśni. Odstawiamy do stężenia. Gdy masa zacznie tężeć wylewamy na masę śmietanową. Odstawiamy do stężenia na 5 minut do zamrażalnika. Przykrywamy drugim blatem biszkopta.
4.
Na wierzch wykładamy pozostałą masę śmietanową dodajemy osączone wiśnie. 2 galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku odstawiamy do stężenia. Tężejącą galaretką zalewamy wiśnie.