Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z czereśniami z dodatkiem oleju
Przygotowanie krok po kroku:
Białka oddzielić od żółtek, dodać szczyptę soli i ubić na sztywną masę.
Do ubitej masy pod koniec ubijania dodawać porcjami cukier oraz żółtka, cały czas ubijając.
Masę jajeczną delikatnie połączyć z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia (mieszamy drewnianą łyżką) i na koniec olejem. Całość wymieszać do połączenia składników.
Blaszkę średniej wielkości wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.
Do przygotowanej blaszki wyłożyć nasze ciasto, na ciasto ułożyć wydrylowane, umyte i osuszone czereśnie, wciskając je w ciasto.
Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 35-40 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu ciasto oprószyć cukrem pudrem.