Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto z delicjami

2.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

biszkopt

mąka pszenna 1 szklanka
cukier 1 szklanka
jajko 5 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

ciasto kokosowo- makowe

wiórki kokosowe 15 dag
mak 15 dag
cukier 15 dag
białko 7 szt
proszek do pieczenia 1 łyżeczka

masa budyniowa

mleko 500 ml
masło 200 g
budyń waniliowy 1 opakowanie
cukier puder 4 łyżki

dodatkowo

delicje 3 opakowania
galaretka wiśniowa 2 opakowania
dżem 1 mały słoik

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z delicjami

Przygotowujemy biszkopt: Jajka rozdzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodajemy cukier, następnie po jednym żółtku. W misce mieszamy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jajek. Następnie delikatnie mieszamy łyżką do połączenia składników. Ciasto wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez 30 min do suchego patyczka.
Następnie zabieramy się za ciasto kokosowo-makowe. Białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy mak, wiórki kokosowe oraz proszek do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy w 170 stopniach przez ok. 30 min.
W garnku nastawiamy 1,5 szklanki mleka. W pozostałym mleku rozpuszczamy budyń, gdy mleko zacznie się gotować to powoli wlewamy mleko z proszkiem budyniowym. Przez cały czas budyń należy energicznie mieszać, aby nie powstały grudki. Gotujemy przez 3 min. Gotowy budyń przykrywamy dokładnie folią aluminiową, dzięki temu na wierzchu budyniu nie powstanie skorupa. Budyń odstawiamy do ostygnięcia. Masło miksujemy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy cukier puder oraz po łyżce ostygniętego budyniu. Spód delicji nasączamy za pomocą pędzelka wódką lub herbatą.
W formie lub na specjalnej desce do ciast kładziemy biszkopt, który smarujemy dżemem, następnie układamy na nim ciasto kokosowo- makowe, wykładamy masę budyniową i rozsmarowujemy po całym cieście, na to układamy nasączone delicje. Galaretki rozpuszczamy w trzech szklankach gorącej wody. Gdy galaretka zacznie tężeć to wylewamy ją na wierzch ciasta. Ciasto wkładamy do lodówki, aby galaretka całkowicie się zastygła. Życzę smacznego :-)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 14.05.2017 21:40
Lubię takie ciasto
Edita 12.05.2017 14:10
fajne ciasto
Ada-Gaba 11.05.2017 19:03
fajne ciacho
Stenka 11.05.2017 17:28
smaczne ciasto
Janina 11.05.2017 16:56
Fajne smaki ;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak