Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z masą makową
Kroki postępowania
![Krok 1 - Ciasto z masą makową foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-z-masa-makowa1-2.jpg)
Pierwszy raz sam mak, a za drugim razem mak wymieszany z cukrem.
![Krok 2 - Ciasto z masą makową foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-z-masa-makowa2-2.jpg)
Do roztopionego tłuszczu dodaj zmielony mak i całość zagotuj.
![Krok 3 - Ciasto z masą makową foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-z-masa-makowa3-2.jpg)
![Krok 4 - Ciasto z masą makową foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-z-masa-makowa4-2.jpg)
![Krok 5 - Ciasto z masą makową foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-z-masa-makowa5-2.jpg)
Przygotuj dwa pergaminy do pieczenia i wyłóż blachę.
Jeden arkusz papieru posyp obficie mąką i rozłóż na nim mniejszy kawałek ciasta.
Wyjmij go z blachy.
Na drugim pergaminie rozłóż większy kawałek ciasta i wylej na niego masę makową. Przykryj go ciastem i powoli, bardzo delikatnie odrywaj pergamin.
Ciasto piecz około 1 godzinę, aż wierzch będzie złocisty.
![Krok 6 - Ciasto z masą makową foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-z-masa-makowa6-2.jpg)
Rozsmaruj go na wierzchu ciasta.
Smacznego!
![Krok 7 - Ciasto z masą makową foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/ciasto-z-masa-makowa7-2.jpg)