Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z porzeczką śmietaną i galaretką
Do ubitych białek dodajemy żółtka jeszcze chwilę ubijamy .
Do ubitych białek wsypujemy mąkę i proszek mieszamy ręcznie.
Tortownicę 30 cm wykładamy papierem wlewamy masę .
Biszkopt pieczemy około 20 minut 175 st studzimy.
Galaretki rozpuszczamy w około 800 ml wrzącej wody .Studzimy
Zelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody mieszamy i zostawiamy aż napęcznieje następnie zalewamy odrobiną wrzącej wody mieszamy i studzimy.
Ubijamy śmietanę z cukrem do śmietany wlewamy chłodną żelatynę.
Biszkopt smarujemy lekko dzemem z czarnej porzeczki na to wylewamy śmietanę .
Na płynną śmietanę dajemy trochę porzeczek .
Tak przygotowane ciasto wkładamy do lodówki aż śmietana zastygnie.
Na zastygniętą śmietanę wykładamy pozostałe czerwone porzeczki zalewamy tężejącą galaretką.
Ciasto chłodzimy w lodówce najlepiej całą noc.
POLECAM!!!