Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Ciasto z rabarbarem

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

rabarbar 120 gram
cukier 200 gram
jajko 4
mąka 200 gram
cukier waniliowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
margaryna 125 gram
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto z rabarbarem

Kroki postępowania

1
Rabarbar obieramy i kroimy na kawałki. Margarynę topimy i studzimy.
Krok 1 - Ciasto z rabarbarem  foto
2
Białka oddzielamy od żółtek, po czym białka ubijamy na sztywną pianę.
Krok 2 - Ciasto z rabarbarem  foto
3
Do piany dodajemy cukier oraz żółtka i dalej ubijamy, aż masa będzie puszysta. Następnie wsypujemy cukier waniliowy, mąkę oraz proszek do pieczenia i wszystko razem miksujemy mikserem na najniższych obrotach.
Krok 3 - Ciasto z rabarbarem  foto
4
Na koniec wlewamy roztopioną margarynę i łączymy z ciastem (dalej miksujemy). Masę wylewamy do natłuszczonej i posypanej bułką tartą formy.
Krok 4 - Ciasto z rabarbarem  foto
5
Na wierchu układamy rabarbar. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Krok 5 - Ciasto z rabarbarem  foto
6
Zimne ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Krok 6 - Ciasto z rabarbarem  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Beatris 28.05.2015 22:21
Wygląda przepysznie:)
Katarzyna59 28.05.2015 21:30
lubię takie ciasta
pajbek 28.05.2015 20:32
Super ciasto :-)
agnieszka214 28.05.2015 20:27
bardzo smaczne ciasteczko
Renata9 28.05.2015 20:23
Smaczne ciasto, bardzo lubię z rabarbarem :-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak