Przepis i sposób przygotowania na: Co na obiad: Ajapsandali wg Piotra Ogińskiego
Przygotowanie:
W garnku rozgrzewamy olej na którym podsmażamy cebulę białą oraz czerwoną przez ok 1 minutę, następnie dodajemy kolendrę oraz paprykę, całość solimy i smażymy przez 3-4 minuty.
Następnie dodajemy bakłażany (pokrojone w kostkę, następnie posolone i odstawić na 30 minut, później opłukane i odsączone z nadmiaru wody) i całość smażymy ok. 15 minut. Po tym czasie dodajemy czosnek, pomidory oraz ziemniaki i dusimy całość do momentu aż ziemniaki będą ugotowane (ok 15 minut).
Jeżeli pomidory są bardzo mięsiste, to danie dusimy z dodatkiem bulionu tak by ajapsandali miało konsystencje gulaszu.
Gotowe ajapsandali doprawiamy chili, solą oraz chmieli-suneli, dodajemy posiekane zioła, prażone orzechy laskowe, dokładnie mieszamy i przekładamy na talerz.
Danie dekorujemy świeżą kolendrą oraz prażonymi orzechami laskowymi. Smacznego!