Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku XI: Kulebiak z ciasta francuskiego, odc. 36
Czosnek kroimy w plastry, cebulę w kostkę. Podsmażamy przez 1-2 minuty na oleju rzepakowym. Dodajemy grzyby, tymianek i mieszamy. Wrzucamy kapustę, przyprawiamy kminkiem, solą morską i mieszamy. Na koniec dodajemy liofilizowany koperek. Odstawiamy do przestygnięcia.
Na ciasto wykładamy farsz, zostawiamy 2 cm marginesu z każdej strony. Jajka roztrzepujemy, smarujemy nimi boki ciasta. Farsz również skrapiamy jajkiem. Zawijamy trzy boki do środka, następnie tworzymy roladę. Kulebiaka kładziemy na wyłożoną papierem do pieczenia formę. Z wierzchu również smarujemy jajkiem. Pieczemy przez 45 minut w 180°C.
Siekamy szczypiorek, którym następnie posypujemy śmietanę. Sos doprawiamy czarnym pieprzem.
Podanie:
Kulebiak kroimy na plastry, podajemy z sosem do maczania.