Przepis i sposób przygotowania na: Creme brulee Zewy
Kroki postępowania
Do rondelka wlać obie śmietanki, dodać przekrojoną wzdłuż na pół laskę wanilii z wydrążonymi ziarenkami i podgrzać.
Do miski przełożyć żółtka, wsypać cukier i mieszać ale dosłownie chwilkę.
Potem wlewać śmietankę i mieszać aby składniki się połączyły.
Przecedzić przez sito.
![Krok 1 - Creme brulee Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/creme-brulee-zewy1-2.jpg)
![Krok 2 - Creme brulee Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/creme-brulee-zewy2-2.jpg)
Następnie do blachy nalać wodę aby sięgała do połowy wysokości.
Zapiekać około godzinę w piekarniku nagrzanym do 125 stopni.
( czytałam o temperaturze pieczenia i było to 15 albo 100 stopni więc ja ustawiłam po środku ).
Upieczony deser po poruszeniu naczynka nie może się ruszać.
![Krok 3 - Creme brulee Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/creme-brulee-zewy3-2.jpg)
Po upływie tego czasu wyjąć naczynka z lodówki, na wierzchu posypać cukrem i
![Krok 4 - Creme brulee Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/creme-brulee-zewy4-2.jpg)
Dobrze skarmelizowany cukier powinien ładnie pęknąć po uderzeniu w niego łyżeczką.
Podawać zaraz po przyrządzeniu.
![Krok 5 - Creme brulee Zewy foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/creme-brulee-zewy5-2.jpg)