Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Cukinia marynowana z lat '70tych

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

czosnek po 2-3 ząbki na słoik
seler nać po 1 gałązce na słoik
woda 8 szkl.
cukier 1-1,5 szkl.
sól do smaku
ziele angielskie
Liść laurowy suszony Prymat
ocet 10 % 2 szkl.

Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia marynowana z lat '70tych

Cukinię umyć i razem ze skórką pokroić w plasterki grubości 1-1,5cm.
Plasterkami napełnić słoiki, a między nie wkładać kawałki liści selera oraz obrane ząbki czosnku przekrojone wzdłuż na połówki lub ćwiartki.
Wsypać do każdego słoika pół łyżeczki gorczycy, kilka ziaren ziela angielskiego oraz po liściu laurowym.
Z reszty składników zagotować marynatę i gorącą zalać cukinię.
Słoiki zakręcić i pasteryzować kilka minut, aby cukinia zanadto nie zmiękła.

Cukinię można podawać do obiadu, jako składnik sałatek lub do dań z grilla i jako jeden z elementów zimnego bufetu.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta 22.03.2013 20:39
uwielbiam cukinie-dlatego przepis na pewno wypróbuje
Habibi 09.11.2012 08:06
Na wierzch Mama zawsze wlewała łyżkę oleju, ale ja pomijam ten krok, co w jakiś zauważalny sposób nie wpływa na smak gotowej zamarynowanej cukinii ;)
Habibi 09.11.2012 08:04
Kiedy byłam dzieckiem moja Mama robiła cukinię w ten sposób. Była podawana do obiadu lub jako przekąska przy jakiejś imprezce ;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak