Przepis i sposób przygotowania na: Cukinia w śmietanie z dodatkami
Cukinię obieramy, kroimy drobno w kostkę (wyrzucamy część z nasionami). Wkładamy do garnka. (to powinno się dusić przez około 10 minut)
Potem dodajemy orane ze skórki drobno pokrojone pomidory oraz pokrojone w kostkę świeże ogórki.
Po około 15 minutach dodajemy do tego zieleninę:
posiekany koper (około 2 łyżki),
szczypiorek,
kilka gałązek pietruszki
2 gałązki selera naciowego.
Po 10 minutach:
2 łyżki przecieru pomidorowego mieszamy z 2 łyżkami śmietany, dodajemy do warzyw, mieszamy i dusimy jeszcze przez 3 minuty.
Dodajemy Kucharek, czosnek i bazylię.
W kubeczku mieszamy pozostałą śmietanę wraz z mąką, dodajemy też do tego około 2 łyżki wody. Można użyć miksera, wtedy znikną grudki.
Dodajemy mąkę + śmietanę do gotującej się mieszanki warzywnej i cały czas mieszamy, bardzo dokładnie. Trzymamy jeszcze na ogniu przez 1 minutę.
Gotowe, danie do ziemniaczków i mięs.
Smacznego!!!