Przepis i sposób przygotowania na: Czarny ryż z łososiem na obiad
Wrzucamy na wrzącą wodę i gotujemy przez 18 minut. Odcedzamy, hartujemy zimną wodą.
Czosnek obieramy, kroimy w bardzo drobną kostkę.
Wędzonego łososia kroimy w cienkie paski.
Natkę pietruszki płuczemy, drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy czosnek i smażymy przez 45-60 sekund na niedużym ogniu.
Dodajemy białe wino, a po minucie passatę pomidorową.
Gdy składniki się zagotują, wrzucamy 3/4 pokrojonego łososia i natki pietruszki. Smażymy jeszcze 2-3 minuty. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Wrzucamy ugotowany ryż i dokładnie mieszamy.
Ryż nakładamy do miseczek. Przybieramy pozostałymi plasterkami łososia, posypujemy natką pietruszki i skrapiamy odrobiną dobrej oliwy z oliwek.