Przepis i sposób przygotowania na: Czas cukinii
* 2 marchewki
* 1 cebula
* 15 dag mielonego mięsa
* 1 żółtko
* 4 łyżki gęstej śmietany
* 1/2 szklanki tartej bułki
* 3-4 łyżki parmezanu
* 1 łyżka posiekanej bazylii
* łyżka koncentratu pomidorowego
* sól i pieprz
Cukinię umyj i przekrój na połowę. Wydrąż z niej za pomocą łyżki lub łyżeczki do kulek owocowych miąższ ze środka. Pokrój go w kosteczkę. Marchewkę obierz i również pokrój. Cebulę posiekaj i zeszklij na patelni. Dodaj mięso i podsmaż wszystko razem, mieszając. Dodaj pokrojone warzywa (cukinię i marchewkę), wymieszaj i smaż jeszcze 2-3 minuty.
Gotową masę przypraw solą i pieprzem, łyżką koncentratu pomidorowego. Ostudź, a następnie dodaj żółtko, łyżkę śmietany, tartą bułkę i parmezan. Wymieszaj i dorzuć listki bazylii. Całą masę przełóż do wydrążonych łódeczek z cukinii. Zapiecz w piekarniku w temperaturze 200 st. ok. 30 minut. Podawaj z kleksem śmietany posypanym solą i pieprzem.