Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa nutka
BISZKOPT
Białka ubić z cukrem na pianę,żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia.
Połączyć składniki i dodać obydwie mąki oraz kakao.
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia bądź posmarować margaryną i obsypać bułką tartą.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 minut.
MUS CZEKOLADOWY
Żółtka ubić na puch z cukrem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać do niej ubite żółtka. Białka ubić i dodać do masy czekoladowej, delikatnie mieszając.
Na końcu dodać ubitą śmietanę. Tak przygotowany mus należy schłodzić w lodówce przez
2-3 godziny.
Po upieczeniu biszkoptu, przeciąć go na pół i przełożyć schłodzonym musem czekoladowym.
Wierzch ciasta udekorować wedle uznania, ja użyłam pokruszonych ciasteczek czekoladowych własnej roboty.
"Czekoladowa nutka" najlepiej smakuje mocno schłodzona... :)