Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowa panna cotta
W garnku, w którym będziemy podgrzewać całość, zalewamy cukier i kakao śmietanką i mieszamy.
Podgrzewamy śmietankę na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Do ciepłej śmietanki dodajemy miękką żelatynę wraz z pozostałym mlekiem. Podgrzewamy na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.
Do wilgotnych, przepłukanych zimną wodą miseczek, wlewamy masę i studzimy, następnie wstawiamy do lodówki na ok. 12 godzin.
Kiedy panna cotta stężeje, miseczki zanurzamy w gorącej wodzie, następnie odwracamy do góry nogami i potrząsamy, żeby można było wyjąć z nich deser.
Panna cottę układamy na talerzykach i dekorujemy owocami (do dekoracji będą pasować owoce jagodowe: truskawki, jagody, maliny lub egzotyczne: physalis, mango, liczi), frużeliną lub sosem owocowym albo polewą czekoladową i podajemy.
Smacznego :)