Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe pierogi z twarożkiem miętowym i waniliową śmietanką
Składniki na ciasto mieszamy ze sobą i wyrabiamy, po czym formujemy kulę i odstawiamy na bok przykrytą ściereczką.
Twaróg mielimy, dodajemy cukier, żółtka i drobno posiekane liście mięty, po czym dokładnie łączymy składniki.
Ciasto wałkujemy dosyć cienko i szklanką wykrawamy ciasto na pierogi. Następnie każdy okrąg delikatnie rozwałkowujemy, żeby ciasto było cieniutkie. Na każdy okrąg z ciasta układamy czubatą łyżeczkę twarożku, po czym składamy na pół i dociskamy brzegi. Ja używam do tego ząbków widelca - dzięki temu wiem, że nadzienie nie wypłynie. Gotowe pierogi wkładamy delikatnie do garnka z gotującą się, osoloną wodą. Gotujemy przez 3 minuty od wypłynięcia pierogów na powierzchnię.