Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowy torcik z jeżynami i bitą śmietaną
Kroki postępowania
![Krok 1 - Czekoladowy torcik z jeżynami i bitą śmietaną foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/czekoladowy-torcik-z-jezynami-i-bita-smietana4-2.jpg)
![Krok 2 - Czekoladowy torcik z jeżynami i bitą śmietaną foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/czekoladowy-torcik-z-jezynami-i-bita-smietana3-2.jpg)
Kawa ma być mocna, schłodzona- może być rozpuszczalna albo parzona.
![Krok 3 - Czekoladowy torcik z jeżynami i bitą śmietaną foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/czekoladowy-torcik-z-jezynami-i-bita-smietana2-2.jpg)
Do jajek z maslem dodać 1/3 składników sypkich, wymieszać, wlać połowę płynnych – wymieszać, kolejną 1/3 sypkich, resztę płynów i na koniec pozostałą mąkę z kakao. Dokładnie wymieszać i przelać do tortownicy.
Piec 1 godzinę, aż patyczek wbity w ciasto będzie suchy.
Jeżyny przesmażyć z cukrem brązowym kilka minut. Ostudzić.
Schłodzone ciasto przekroić na połowę i posmarować jeżynami, polać też powstałym sokiem.
![Krok 4 - Czekoladowy torcik z jeżynami i bitą śmietaną foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/czekoladowy-torcik-z-jezynami-i-bita-smietana1-2.jpg)
Włożyć do lodówki na 15/ 20 minut.
Schłodzoną , tężejącą śmietaną polać torcik i udekorować surowymi jeżynami.
Przepis na ciasto czekoladowe na bazie przepisu Donny Dooher.
![Krok 5 - Czekoladowy torcik z jeżynami i bitą śmietaną foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/czekoladowy-torcik-z-jezynami-i-bita-smietana0-2.jpg)