Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Czekośliwka

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

śliwki węgierki 2 kg
cukier 200 g
czekolada deserowa 100 g
kakao 3 łyzki
woda 1 szkl
wanilia laski 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Czekośliwka

Śliwki myjemy , wydrążamy pestki.

Przekładamy na dużą , głęboką patelnię ( najlepiej taką , która nie przywiera ).

Polewamy wodą i na niewielkim ogniu dusimy, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką.

Im mniej wody zostaje – tym częściej miejszamy.

Dodajemy cukier i mieszamy tak , by się rozpuścił – cały czas smażymy je na brdzo wolnym ogniu!

Dodajemy posiekaną czekoladę , kakao i ziarenka wydrążone z wanilii.

Gotowe przekładamy do wyparzonych , suchych słoiczków i dokładnie! zakręcamy , a następnie pasteryzujemy.

Pycha!!!

UŻYJ W PRZEPISIE

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia1988 27.08.2014 07:10
ale bym zjadła na śniadanie :)
Seba 26.08.2014 20:30
Pyszności.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak