Przepis i sposób przygotowania na: Czerwony barszcz wg chomikującej Buni
Kroki postępowania
Zalać wrzątkiem ( 1/3 szklanki) suszone grzyby.
*Czemu to się nazywa porcja rosołowa nie mam pojęcia bo rosołu jako żywo na tym ugotować się nie da, ale wywar na zupę zupełnie spokojnie
![Krok 1 - Czerwony barszcz wg chomikującej Buni foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/czerwony-barszcz-wg-chomikujacej-buni1-2.jpg)
Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) - pietruszkę, seler , rzodkiewkę, ogórek ze skórką.
Pokroić pomidora, cebulę , por , liść kapusty , marchew, ziemniaki.
W rondlu rozgrzać olej i wrzucić korpus i warzywa ( bez ziemniaków). Podsmażać chwilę mieszając drewnianą łyżką . Zalać wodą .
![Krok 2 - Czerwony barszcz wg chomikującej Buni foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/czerwony-barszcz-wg-chomikujacej-buni2-2.jpg)
![Krok 3 - Czerwony barszcz wg chomikującej Buni foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/czerwony-barszcz-wg-chomikujacej-buni3-2.jpg)
![Krok 4 - Czerwony barszcz wg chomikującej Buni foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/czerwony-barszcz-wg-chomikujacej-buni4-2.jpg)
Gotować na małym gazie 10 minut. Doprawić do smaku maggi , pieprzem mielonym, sokiem z cytryny ( lub octem).
Podawać posypany zieleniną ( natka lub koperek).
Śmietankę dodawać na talerzu , lub nie ( ja wole bez śmietany).
![Krok 5 - Czerwony barszcz wg chomikującej Buni foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/czerwony-barszcz-wg-chomikujacej-buni5-2.jpg)
![Krok 6 - Czerwony barszcz wg chomikującej Buni foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/czerwony-barszcz-wg-chomikujacej-buni6-2.jpg)
![Krok 7 - Czerwony barszcz wg chomikującej Buni foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/czerwony-barszcz-wg-chomikujacej-buni7-2.jpg)
![Krok 8 - Czerwony barszcz wg chomikującej Buni foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/czerwony-barszcz-wg-chomikujacej-buni8-2.jpg)
![Krok 9 - Czerwony barszcz wg chomikującej Buni foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/czerwony-barszcz-wg-chomikujacej-buni9-2.jpg)
Gotuję taka zupę z reguły na ,, porcji rosołowej z kurczaka " *.Wychodzi bardzo syta i tania zupa . Tania - bo kupujemy porcję rosołową i włoszczyznę ( w zasadzie na 2 osoby to zużyjemy 1/3 tej włoszczyzny ) i ze 2 ziemniaki + przyprawy. Reszta to nasze oszczędności i systematyczność mrożenia warzyw.
![Krok 10 - Czerwony barszcz wg chomikującej Buni foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/czerwony-barszcz-wg-chomikujacej-buni0-2.jpg)