Przepis i sposób przygotowania na: CZESKIE ROGALIKI NA PIWIE
1. Jeżeli zagniatacie ciasto przy użyciu robota lub maszyny do chleba wlejcie do misy piwo, olej, wbijcie jedno jajko i jedno żółtko, następnie wsypcie mąkę i zróbcie w niej dołek i wsypcie do niego cukier i drożdże. Na koniec dodajcie sól tak aby nie miała bezpośredniego kontaktu z drożdżami. Jeśli zagniatacie ciasto ręcznie kolejność jest dokładnie odwrotna - najpierw wysypujemy mąkę, w której robimy spory dołek i po kolei dodajemy "mokre" składniki zasypując je stopniowo mąką. Ciasto musi być dobrze wyrobione około 10-12 minut ręcznie lub 8-10 maszynowo. Wyrobione ciasto przykrywamy i odstawiamy na około 45 minut.
2. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę. Jest dość lepkie dlatego należy je podsypać mąką i podzielić na 12 równych części. Każdą z nich kolejno rozwałkowujemy (podsypując w miarę potrzeby mąką) Na owalny placek o długości mniej więcej 25 cm. A następnie zwijamy rogalik tak jak na tym filmiku: klik!
3. Gotowe rogaliki układamy w odstępach na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Przed pieczeniem smarujemy je pozostałym białkiem rozmieszanym z piwem i posypujemy kminkiem i solą. Pieczemy 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.