Przepis i sposób przygotowania na: Delikatne ciasto z jabłkami delikatną pianką i galaretką
Przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy 25 minut. Po upieczeniu wyjmujemy z formy i studzimy.
2 galaretki najlepiej cytrynowe rozpuszczamy w 1 szklance wody każdą osobno. Czyli 1 galaretka na 1 szklankę wody. I odstawiamy do wystygnięcia. Czerwona galaretkę rozpuszczamy normalnie i również odstawiamy do wystygnięcia.
Jabłka obieramy kroimy w kostkę , skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do garnka podlewamy odrobina wody i chwile jabłka prażymy dodajemy cukier i mieszamy do momentu gdy jabłka będą miękkie ale nie będą się rozpadać . Studzimy .
Biszkopt kroimy na pół. Do zimnych jabłek dodajemy tężejącą galaretkę cytrynową dokładnie mieszamy i całość przekładamy na biszkopt. Odstawiamy chwilę w zimne miejsce aż galaretka sie całkowicie zetnie.
Miksujemy śmietanę , do dobrze ubitej dodajemy powoli drugą galaretkę cytrynowa i dalej ubijamy. Gotowa piane przelewamy na masę jabłkową. A na nią układamy drugi blat biszkopta. Na górę wylewamy tężejąca galaretkę truskawkową . Całość odstawiamy na 2 godziny do lodówki.