Kawę rozpuszczalną zalewamy gorącą wodą, dodajemy 3 łyżeczki cukru, mieszamy i pozostawiamy do ostudzenia. Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody, pozostawiamy żeby napęczniała, podgrzewamy w kuchence mikrofalowej. Do kawy dodajemy amaretto oraz rozpuszczoną żelatynę, wlewamy do 4 szklanek i wstawiamy do lodówki do stężenia. Schłodzoną śmietanę wlewamy do miski, ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder, cukier waniliowy oraz śmietan-fixy , miksujemy. Masę dzielimy na pół, do jednej części wlewamy likier czekoladowy i miksujemy. Jasną część masy śmietanowej przekładamy na galaretkę kawową, kilka łyżek odkładamy do dekoracji wierzchu. Batony kruszymy na mniejsze kawałki, układamy na masie śmietanowej, masę z likierem kawowym wykładamy na wierzch, odłożoną masę przekładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy wierzch. Wierzch deserów posypujemy startą na tarce czekoladą oraz orzechami w karmelu, wstawiamy do lodówki.