Przepis i sposób przygotowania na: Domowa wędlina z karkówki
Kroki postępowania
![Krok 1 - Domowa wędlina z karkówki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowa-wedlina-z-karkowki1-2.jpg)
Mięso umyć dokładnie, osączyć. Natrzeć porządnie przyprawami.
![Krok 2 - Domowa wędlina z karkówki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowa-wedlina-z-karkowki2-2.jpg)
Mięso włożyć do Szynkowar wyłożonego woreczkiem (używam takiego do mrożenia, wytrzymuje temp. +115st). Mięso docisnąć. Woreczek zakręcić. Zamknąć szynkowar. Wstawić do lodówki na 2 pełne doby.
![Krok 3 - Domowa wędlina z karkówki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowa-wedlina-z-karkowki3-2.jpg)
Po tym czasie szynkowar wstawić do garnka z wodą, doprowadzić do 90 stopni i parzyć około 90 minut. Szynkowar wyjąć, wystudzić i schować do lodówki na całą noc. Po tym czasie można kroić i podawać
![Krok 4 - Domowa wędlina z karkówki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowa-wedlina-z-karkowki4-2.jpg)