Przepis i sposób przygotowania na: DOMOWE BUŁKI DO HAMBURGERÓW
600g mąki pszennej (tortowej lub chlebowej)
40g drożdży świeżych
2 czubate łyżki cukru
szczypta soli
100ml mleka
100ml maślanki
100ml oleju
2 jajka + 1 jajko roztrzepane do posmarowania bułek przed pieczeniem
2 łyżki sezamu po posypania bułek (niekoniecznie)
wykonanie:
1. Mleko pogrzać, aby było ciepłe (nie gorące), przelać do naczynia o minimum 0,5l pojemności i rozrobić w nim 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki oraz drożdże. Przykryć i odstawić na kilka minut do podwojenia objętości.
2. Mąkę wymieszać z pozostałą łyżką cukru i solą. Następnie dodać do niej ciepłą maślankę (powinna mieć co najmniej temperaturę pokojową), olej oraz jajko. Wszystko razem wymieszać. Na koniec dodać zaczyn drożdżowy i wszystko razem solidnie wyrabiać około 10 minut ręcznie lub przy użyciu miksera. Ciasto powinno dobrze odchodzić od ręki. Jeśli jest lepkie należy dodać więcej mąki. Tak powstałe ciasto przykrywamy i odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.
3. Wykładamy ciasto na stół, chwilę wyrabiamy, a następnie dzielimy na 12 części, z których formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je w sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy, aby nie obeschły i ponownie dajemy im czas na wyrośnięcie - około godziny w temperaturze pokojowej lub całą noc w lodówce.
4. Gdy bułki wyrosną smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy sezamem.
5. Wkładamy blaszkę do zimnego piekarnika, który włączmy na 175-180 stopni i pieczemy 15-20 minut od momentu gdy piekarnik się nagrzeje. Bułeczki powinny się zrumienić.
A już wkrótce pokaże Wam jakie smakowite burgery można zrobić z tymi bułami.