Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Domowe lody bakaliowe

4.0
(27)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Domowe lody bakaliowe są bardzo proste do zrobienia! Możesz też użyć ulubionych bakalii - rodzynek, orzechów, czy migdałów w dowolnych proporcjach :)

Składniki:

żółtko jajek 4 szt
śmietana 30% 600 ml
orzech 1 szkl
rodzynki 1/2 szkl
słonecznik łuskany 2 łyzki
migdały 2 łyżki
cukier 1 szkl

Porada

Można dodać nieco mniej cukru, np. 3/4 szklanki.

Przepis i sposób przygotowania na: Domowe lody bakaliowe

Lody bakaliowe zachwycają nas śmietankowym smakiem i dużą zawartością pysznych orzechów, migdałów czy rodzynek. Z tym przepisem łatwo zrobisz je sam w domu, z możliwością wyboru ulubionych składników oraz ich ilości.

Domowe lody bakaliowe będą znakomicie smakować szczególnie w ciepłe dni. Pokochają je zarówno dzieci jak i nieco starsze łasuchy ;)

1. Żółtka jajek ubijamy z cukrem (szklanka) do białości i puszystości.

2. Śmietanę osobno ubijamy na sztywno.

3. Bakalie takie takie jak orzechy, rozgniatamy tłuczkiem na mniejsze kawałki. Rodzynki pokroiłam na mniejsze cząstki. Migdały  (użyłam całych) też rozgniotłam .

4. Mieszamy obie masy, dodajemy bakalie i mrozimy w szczelnym pudełku kilka godzin. Co jakiś czas można masę przemieszać.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JA 2 dni temu
Zrobiłem-zaryzykowałem (na czuja). Same żółtka. Cukier podzieliłem. Za dużo dodałem do żoltek, ale się uratowało. Dodałem jeszcze cukier wanilinowy i trochę alkoholu. Wyszły KAPITALNIE. Następnym razem dam mniej cukru i trochę miodu
JA 3 dni temu
Chciałem zrobić. Z komentarzy wynika, że są pyszne- możliwe. Ale przepis jest niechlujny. Robię lody po raz pierwszy i nie mam doświadczenia. Pkt 1- jaja czy same żółtka? W Internecie nie znalazłem żadnego przepisu, że dodaje się całe jaja, a tylko żoltka. Czy ubijamy z całym cukrem, czy np. Z połową szklanki? Pkt 2- czy ubijamy samą śmietanę, czy też z cukrem?
Anna133 07.07.2013 13:29
Ewo , kiedyś uprażyłam i też było pyszne , dodałam cukru i ten lekki karmel dał inny posmak ;) polecam
meg1984 06.07.2013 07:50
po prostu uwielbiam takie lody :)
Kolorowa 05.07.2013 17:44
Nie pożałowałaś bakalii ;) !
Marta11 05.07.2013 14:44
swietne lody:)
Ewa104 05.07.2013 14:32
Pyszności! Może orzechy,bakalie i słonecznik najpierw bym uprażyła na suchej patelni.Ale ogólnie pychota!
joanna30 05.07.2013 13:58
Lubie lody bakaliowe a Twoje dosłownie wołają "zjedz mnie" ;))))
Milena87 05.07.2013 13:28
na takie gorąco to by sie pojadło te lody
malaczarna23 05.07.2013 13:01
uwielbiam taki pyyyyyszne domowe lody :)
biatriss 05.07.2013 12:16
mmmmmmmmmmm!!!!!!! wiecej komentarza nie trzeba;P
IwonaDD 05.07.2013 11:43
wyglądają rewelacyjnie
lara 05.07.2013 11:38
rewelacja!!!
Anna133 05.07.2013 10:07
Warto dlatego ,że dobre lody są drogie ,a mało jest ich na rynku polskim
Róża1 05.07.2013 09:03
dawno nie robiłam własnych:-), około 20 lat temu, ale przekonałaś mnie ,że warto znowu zrobić po twojemu:-)
Mniam 05.07.2013 09:03
Pyszności.
iza0823 05.07.2013 08:41
uwielbiam lody
Anna133 05.07.2013 08:33
I to kolejne moje własne ;)
Agnieszka-87-25 05.07.2013 08:31
jakie pyszne lody mnaimmm

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak