Przepis i sposób przygotowania na: domowe marshmallows
W garnku wymieszałam cukier, syrop kukurydziany i 3/4 szklanki wody. Podgrzałam, aż cukier się rozpuścił. Doprowadzić do wrzenia i na małym ogniu gotowałam około 10-15 minut. Gotująca się woda z cukrem powinna osiągnąć temperaturę 127 stopni.
Żelatynę zalałam 3/4 szkl. wody i zostawiłam do napęcznienia, około 5 minut. Potem rozpuściłam ją w kąpieli wodnej.
Białka ubiłam na sztywno.
Do garnuszka z rozpuszczonym cukrem dodałam pomału żelatynę i powoli wlałam to do ubitych białek. Ubijałam około 7 minut, do zgęstnienia.
Masę wylałam do foremki i posypałam cukrem pudrem z mąką ziemniaczaną.
Zostawiłam na całą noc w temperaturze pokojowej.
Potem wyjęłam z formy i pokroiłam na mniejsze kawałki.
Smacznego :)