Przepis i sposób przygotowania na: Domowy baleron
- Przepis na domowy baleron
- Soczysty baleron domowym sposobem
- Bardzo łatwy do przygotowania
- Gotowy w około 48 godzin (im dłużej poleży w lodówce tym będzie smaczniejszy!)
Kroki postępowania
Karczek myjemy i dokładnie nacieramy solą.
![Krok 1 - Domowy baleron foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowy-baleron10-2.jpg)
Następnie zwijamy go w rulon tworząc formę baleronu i zawijamy nicią - świetnie sprawdzi się także siatka do wyrobów.
![Krok 2 - Domowy baleron foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowy-baleron11-2.jpg)
Baleron od góry jeszcze raz nacieramy solą i odstawiamy mięsko na minimum 48 godzin w miejsce nieprzekraczające 6 stopni (u nas stał w lodówce).
Po tym czasie wstawiamy go do naczynia żaroodpornego, podlewamy delikatnie wodą i pieczemy.
![Krok 3 - Domowy baleron foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowy-baleron12-2.jpg)
Baleron pieczemy około 60-75 minut w nagrzanym do 180 stopniach piekarniku.
Zostawiamy do ostygnięcia i kroimy w plastry - gotowe :)
![Krok 4 - Domowy baleron foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/domowy-baleron9-2.jpg)