Przepis i sposób przygotowania na: domowy chleb tostowy
Do mąki dodać sól, rozczyn drożdżowy, żółtko i resztę płynu i wyrabiać mikserem około 10 minut aż się zbije w gładką kulę. Zostawić do wyrośnięcia na około 45 min. Przełożyć na blat, odpowietrzyć ( są różne techniki odpowietrzania ciasta - ja składam ciasto wzdłuż trzy razy, podsypując odrobinę mąką, gdy jest taka potrzeba). W ten sposób uformowane ciasto pasuje ładnie do keksówki. Formę smarujemy tłuszczem. Po włożeniu chleba do formy zostawiamy do drugiego rośnięcia na 30 minut. Smarujemy chleb białkiem, posypujemy sezamem (ja nie miałam) i wkładamy do porządnie nagrzanego do 200°C piekarnika na 30 minut.
Zaczyn robimy mieszając drożdże z mlekiem letnim ,4 łyżeczkami mąki,cukrem. Odstawiamy go na 15 minut.Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej zaczyn i sól, żółtka i resztę płynów.Wyrabiamy i pozostawiamy do wyrośnięcia na 50 minut.Po tym czasie lekko wyrabiamy ciasto i przekładamy do keksówek lub jednej dużej blachy.Formy muszą być natłuszczone.I znów...wyrastanie przez kolejne 40 minut. Następnie wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 40 minut. Gotowe. Samo zdrowie.