Przepis i sposób przygotowania na: Doradca Smaku VIII: Chłodnik maślankowo-pomidorowy, odc. 26
Kroki postępowania
Cztery pomidory parzymy, obieramy ze skórki i kroimy w ćwiartki. Przekładamy do miski. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy na małe kawałki. Połowę pokrojonej papryki dodajemy do pomidorów razem z posiekanymi dwoma ząbkami czosnku. Całość przyprawiamy oregano, solą, cukrem i ostrą papryką. Dolewamy maślankę i wszystko dokładnie blendujemy.
![Krok 1 - Doradca Smaku VIII: Chłodnik maślankowo-pomidorowy, odc. 26 foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/doradca-smaku-viii-chlodnik-maslankowo-pomidorowy-odc.-261-2.jpg)
Z pomidora usuwamy gniazda nasienne i kroimy go w drobną kostkę. Większą część wkładamy do miseczki i skrapiamy oliwą. Doprawiamy czarnym pieprzem do smaku.
![Krok 2 - Doradca Smaku VIII: Chłodnik maślankowo-pomidorowy, odc. 26 foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/doradca-smaku-viii-chlodnik-maslankowo-pomidorowy-odc.-262-2.jpg)
Dwie kromki bułki pszennej kładziemy na rozgrzanej, suchej patelni i smażymy chwilę z obu stron. Masło wkładamy do miski i ugniatamy widelcem do uzyskania gładkiej konsystencji. Ząbek czosnku wyciskamy przez praskę i dodajemy do masła. Dokładnie mieszamy i doprawiamy drobno posiekaną natką pietruszki. Ciepłe tosty smarujemy masłem czosnkowym.
![Krok 3 - Doradca Smaku VIII: Chłodnik maślankowo-pomidorowy, odc. 26 foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/doradca-smaku-viii-chlodnik-maslankowo-pomidorowy-odc.-263-2.jpg)
![Krok 4 - Doradca Smaku VIII: Chłodnik maślankowo-pomidorowy, odc. 26 foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/doradca-smaku-viii-chlodnik-maslankowo-pomidorowy-odc.-264-2.jpg)