Przepis i sposób przygotowania na: Dorsz w cieście piwnym
Kroki postępowania
Jeśli korzystam z ryby mrożonej to zaczynam od jej rozmrożenia. Najczęściej pozostawiam ją na durszlaku dość długi, aż wypłynie woda, a następnie osuszam ją ręcznikiem papierowym.
Następnie oprószam każdy kawałek ryby z obu stron solą, pieprzem oraz polewam sokiem z cytryny.
Ciasto piwne: Do miski przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaję jajko, piwo oraz przyprawy. Całość miksuję aż do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji ciasta naleśnikowego. Masa powinna być gęsta ta, aby można było w niej zanurzać kawałki ryby. W razie czego należy dosypać więcej mąki do masy, lub gdy jest za gęsta dolać piwa.
![Krok 1 - Dorsz w cieście piwnym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dorsz-w-ciescie-piwnym2-2.jpg)
![Krok 2 - Dorsz w cieście piwnym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dorsz-w-ciescie-piwnym3-2.jpg)
Smażę rybę po kilka minut z dwóch stron, aż do uzyskania ładnego, złotego koloru. Osączam kawałki dorsza na papierowym ręczniku.
Danie podaję z frytkami i ulubionymi sosami.
![Krok 3 - Dorsz w cieście piwnym foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/dorsz-w-ciescie-piwnym1-2.jpg)