Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa róża
Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem i śmietaną. Mąkę przesiewamy do miski dodajemy pozostałe mleko, żółtka szczyptę soli i wyrośnięty zaczyn. Wszystko wyrabiamy aż ciasto będzie odstawać od dłoni i miski . Pod koniec wyrabiania dodajemy wcześniej roztopione i wystudzone masło.
Tak przygotowane ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie wyrabiamy i wykładamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia.
Formę z ciastem odstawiamy ponownie do wyrośnięcia.
Jabłka myjemy , kroimy na pół . Wydrążamy gniazda nasienne ,i kroimy na cieniutkie plasterki.
Na wyrośniętym cieście robimy różyczki z jabłek , układając plasterek kolo plasterka tak aby jeden zachodził na drugi. W środek każdego kwita wkładamy jedną żurawinę .
Ciasto pieczemy ok 50 minut, wyjmujemy z formy i posypujemy cukrem pudrem.