Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe pieguski ze śliwką
Kroki postępowania
Margarynę rozpuszczamy i studzimy.
Do gotowego rozczynu dodajemy jajka, pozostały cukier, pozostałe letnie mleko oraz mąkę. Całość wyrabiamy około 15 min. Pod koniec dodajemy margarynę.
Wyrobione ciasto (które odchodzi od ręki i garnka) odstawiamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
![Krok 1 - Drożdżowe pieguski ze śliwką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowe-pieguski-ze-sliwka1-2.jpg)
![Krok 2 - Drożdżowe pieguski ze śliwką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowe-pieguski-ze-sliwka2-2.jpg)
Nadzienie stanowi ser z suchym makiem oraz połówki śliwek
![Krok 3 - Drożdżowe pieguski ze śliwką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowe-pieguski-ze-sliwka3-2.jpg)
Całość miksujemy. Na koniec dodajemy budyń i suchy mak.
Tak przygotowany ser wykładamy na przygotowane wgłębienia drożdżówek.
OWOCE:Owoce myjemy i osuszamy. Przepoławiamy i wyjmujemy pestki.
Po połówce śliwki wykładamy na ser.
![Krok 4 - Drożdżowe pieguski ze śliwką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowe-pieguski-ze-sliwka4-2.jpg)
Kruszonką posypujemy przygotowane drożdżówki. Pieczemy.
![Krok 5 - Drożdżowe pieguski ze śliwką foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowe-pieguski-ze-sliwka5-2.jpg)