Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe pierniczki
Kroki postępowania
![Krok 1 - Drożdżowe pierniczki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowe-pierniczki-1-2.jpg)
![Krok 2 - Drożdżowe pierniczki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowe-pierniczki-2-2.jpg)
![Krok 3 - Drożdżowe pierniczki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowe-pierniczki-3-2.jpg)
![Krok 4 - Drożdżowe pierniczki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowe-pierniczki-4-2.jpg)
Pierniczki z wierzchu smarujemy jajkiem. Tak przygotowane wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy je około 15 minut w 180°C do lekkiego zrumienienia.
Gotowe wyjmujemy i studzimy. Już takie możemy podać na stół, lecz polecam udekorować je lukrem.
LUKIER:Białko delikatnie roztrzepujemy. Następnie dodajemy do niego sól i stopniowo cukier puder. Ilość dodanego cukru zależy od wielkości jajka. Gotowy lukier powinien być lejący, ale na tyle twardy by nie spływał z pierniczków. Udekorowane pierniczki pozostawiamy do zastygnięcia lukru.
![Krok 5 - Drożdżowe pierniczki foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowe-pierniczki-5-2.jpg)