Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Drożdżowe rogaliki z kajmakiem.

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Składniki ciasta

mąka tortowa 50 dag
drożdże 5 dag
mleko ciepłe 1 szklanka
jajko 2 sztuki
masło lub margaryna 5 dag
cukier pół szklanki

Dodatkowo

masa kajmakowa 20 dag
mąka pszenna do posypania stolnicy

Porada

Z przepisu wychodzi około 24 rogaliki.

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rogaliki z kajmakiem.

1.Drożdże rozcieramy z 1 łyżką cukru,1 łyżką mąki i kilkoma łyżkami ciepłego mleka.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2. Masło roztapiamy i lekko studzimy.Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę.
3.Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,utarte jajka,stopione masło i stopniowo wlewając mleko zagniatamy mięciutkie ciasto.Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 60 minut,żeby ciasto wyrosło.
4. Po tym czasie ciasto dzielimy na 4 części.Każdą część formujemy w kulę i wałkujemy na posypanej mąką stolnicy.Następnie kroimy nożem na trójkąty,na każdy nakładamy porcje kajmaku i zwijamy rogaliki.
5. Rogaliki układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce,żeby podrosły.
6. Po tym czasie rogaliki pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni,do zrumienienia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Babeczka35 12.04.2017 21:59
Dziękuję:)
Alex_M 10.02.2016 13:14
fajne na deser
gusia1000 15.04.2015 22:58
Fajna słodkość.
Ola1young 15.03.2015 12:27
lubie takie ;)
agnieszka214 14.03.2015 21:16
lubie takie rogaliki
ada.la 14.03.2015 20:33
uwielbiam takie rogaliki
smakoszek 14.03.2015 20:04
lubię takie:)
marenka 14.03.2015 19:00
Pycha w sam raz do kawusi;-)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak