Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rogaliki z malinami
Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy margarynę i roztrzepujemy jajka, które ucieramy z pozostałym cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy jajka z cukrem i wsypujemy sól. Wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto ręką powoli dolewając rozpuszczoną margarynę. Ciasto powinno być dobrze wyrobione. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu. Zagniatamy ponownie i odkładamy ciasto do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Ciasto dzielimy na 3-4 części. Każdą wałkujemy na kształt koła. Kroimy nożem na trójkąty o wymiarach 80x80x120. Na szerszym brzegu każdego kładziemy po kilka malin i zwijamy rogaliki.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmieszanym żółtkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180 stopni pieczemy przez około 20 minut (aż do uzyskania brązowego koloru).
Upieczone, jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.