Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Drożdżowe rogaliki z malinami

2.0
(9)
Czas
Czas: powyżej 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

maliny świeże 2 szklanki
mąka 500 gramów
margaryna 1 kostka
drożdże 100 gramów
jajko 2 sztuki
cukier 3 łyżki
aromat pomarańczowy kilka kropli
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat szczypta
żółtko jajek do posmarowania
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rogaliki z malinami

Drożdże rozcieramy z łyżką cukru i odstawiamy do wyrośnięcia. Rozpuszczamy margarynę i roztrzepujemy jajka, które ucieramy z pozostałym cukrem. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy jajka z cukrem i wsypujemy sól. Wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto ręką powoli dolewając rozpuszczoną margarynę. Ciasto powinno być dobrze wyrobione. Na koniec dodajemy kilka kropli aromatu. Zagniatamy ponownie i odkładamy ciasto do miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.

Ciasto dzielimy na 3-4 części. Każdą wałkujemy na kształt koła. Kroimy nożem na trójkąty o wymiarach 80x80x120. Na szerszym brzegu każdego kładziemy po kilka malin i zwijamy rogaliki.

Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy rozmieszanym żółtkiem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180 stopni pieczemy przez około 20 minut (aż do uzyskania brązowego koloru).

Upieczone, jeszcze ciepłe posypujemy cukrem pudrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

V_kuchareczka 07.09.2012 21:39
pyszniutkie
asienka250492 07.09.2012 21:37
Smakowite :)
ziutula
ziutula 07.09.2012 21:32
smakołyki i cudeńka...
Ewela 07.09.2012 21:11
Smacznie wyglądają - muszę spróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak