Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe rurki z jabłkami
Kroki postępowania
Między czasie tłuszcz rozpuszczamy i studzimy.
![Krok 1 - Drożdżowe rurki z jabłkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowe-rurki-z-jablkami1-2.jpg)
Ciasto wyrabiamy około 15 minut. Na 5 minut przed końcem dodajemy masło. Gotowe przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
![Krok 2 - Drożdżowe rurki z jabłkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowe-rurki-z-jablkami2-2.jpg)
Ciasto wałkujemy na grubość około 4-5 mm. Rozwałkowane dzielimy na paski o szerokości około 1,5-2 cm.
Foremki na rurki smarujemy tłuszczem. Zawijamy na nie przygotowane paski ciasta.
![Krok 3 - Drożdżowe rurki z jabłkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowe-rurki-z-jablkami3-2.jpg)
Tak uformowane drożdżowe rurki odstawiamy na około 10 minut do podrośnięcia. Następnie wkładamy je do nagrzanego piekarnika. Pieczemy około 20 minut (180°C) do zrumienienia. Po wyjęciu, z jeszcze ciepłych wyjmujemy foremki (wówczas dobrze schodzą).
![Krok 4 - Drożdżowe rurki z jabłkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowe-rurki-z-jablkami4-2.jpg)
![Krok 5 - Drożdżowe rurki z jabłkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowe-rurki-z-jablkami5-2.jpg)
![Krok 6 - Drożdżowe rurki z jabłkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowe-rurki-z-jablkami6-2.jpg)
![Krok 7 - Drożdżowe rurki z jabłkami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/drozdzowe-rurki-z-jablkami7-2.jpg)