Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowe ślimaczki z jagodami
Kroki postępowania
Drożdże pokruszyć do miski, dodać po 1 łyżce cukru i mąki oraz 1/4 szklanki mleka. Zaczyn wymieszać i pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia.
Do głębokiej miski przesiać mąkę. Jajko i żółtko wymieszać z cukrem, wanilią i pozostałym mlekiem. Całość wlać do mąki. Dodać zaczyn i wymieszać drewnianą łyżką.
Do połączonych składników dodać sól i rozpuszczone, letnie masło. Wyrobić ciasto drożdżowe. Ciasto w końcowej fazie wyrabiania powinno być gładkie i lśniące.
Uformować kulę i przełożyć do naoliwionej miski, przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia.
![Krok 1 - Drożdżowe ślimaczki z jagodami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/-drozdzowe-slimaczki-z-jagodami1-2.jpg)
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość (po ok. godzinie) przełożyć na oprószony mąką blat i delikatnie rozwałkować. Uformować prostokąt o wymiarach ok. 20x50 cm.
Serek waniliowy wymieszać z budyniem i rozsmarować na cieście pozostawiając wolne boki.
![Krok 2 - Drożdżowe ślimaczki z jagodami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/-drozdzowe-slimaczki-z-jagodami2-2.jpg)
![Krok 3 - Drożdżowe ślimaczki z jagodami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/-drozdzowe-slimaczki-z-jagodami3-2.jpg)
Ciasto z nadzieniem delikatnie zwinąć wzdłuż dłuższego boku formując roladę. Całość pokroić w kilkucentymetrowe plastry ok. 12 sztuk.
Prostokątną blachę 25x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przygotowane plastry ciasta ułożyć w blaszce, nadzienie powinno być na spodzie i na wierzchu, zachowując odstępy.
![Krok 4 - Drożdżowe ślimaczki z jagodami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/-drozdzowe-slimaczki-z-jagodami4-2.jpg)
Blaszkę z bułeczkami odstawić do wyrośnięcia ok. 30 minut.
![Krok 5 - Drożdżowe ślimaczki z jagodami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/-drozdzowe-slimaczki-z-jagodami5-2.jpg)
Jagodzianki piec ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury ok. 180 stopni.
![Krok 6 - Drożdżowe ślimaczki z jagodami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/-drozdzowe-slimaczki-z-jagodami6-2.jpg)
Cukier puder wymieszać z sokiem cytrynowym i otrzymanym lukrem udekorować przestudzone bułeczki.
![Krok 7 - Drożdżowe ślimaczki z jagodami foto](https://pliki.doradcasmaku.pl/-drozdzowe-slimaczki-z-jagodami7-2.jpg)