Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

drożdzowe z serem

mic
2.0
(1)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

żółtko jajek 2 sztuki
mąka 2,5 szklanki
mleko 175 ml
drożdże 25 gram
margaryna 50 gram
cukier 2+2 łyżki
sól 1 łyzeczka
jogurt grecki 1 łyzka
masa
ser biały 15 dag półtłusty
cukier do smaku
jogurt grecki 4 łyżki

Przepis i sposób przygotowania na: drożdzowe z serem

Kroki postępowania

1
Łączymy ze sobą ser, jogurt, mieszamy. Dosładzamy wg. uznania.
Krok 1 - drożdzowe z serem foto
2
DO letniego mleka dodajemy drożdże, dodajemy 3 łyżki mąki, 1 łyżki cukru oraz 1 łyżeczki soli. Mieszamy, aż drożdze się rozpuszczą. Pozostawiamy w ciepłym miejscu na 30 minut, czekając aż zaczną drożdże "pracować". Mąkę dodajemy do miski. Oddzielamy białka, od żółtek. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy. Dodajemy do mąki. Dodajemy zaczyn. Dodajemy wcześniej roztopioną margarynę.Ostudzoną. Dodajemy także jogurt grecki. Zagniatamy ciasto na masę o jednolitej konsystencji. Ewentualnie podsypujemy mąką. Ciasto ma odchodzić od dłoni. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Ciasto wałkujemy na prostokąt. Wykłasamy masę serową.
Krok 2 - drożdzowe z serem foto
3
Masę rozmarowujemy na całym cieście. Złożyłem 1/3 cześc na góre, następnie kolejną część na nią. Odwróciłem łaczeniami na spód.
Krok 3 - drożdzowe z serem foto
4
Posmarowałem mlekiem, piekłem w rozgrzanym piekarniku w temp 180 stopni, blacha wysypana bułką.

Niestety nie zdąrzyłęm zrobić innego zdjęcia, gdyz zanim się zorientowałem już zostało zjedzone przez domowników.
Krok 4 - drożdzowe z serem foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 11.06.2013 14:56
wygląda wspaniale!
Piter 31 11.06.2013 14:09
Świetna rolada.
Iwona32 11.06.2013 13:19
wspomnienie dzieciństwa mmmmniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak