Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżówka bez wyrabiania - ze śliwkami i kruszonką
Składników nie mieszać!
Nakryć czystą ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na 2-4 godziny.
Kiedy drożdże wyraźnie urosną i wypłyną na mąkę, szybko wymieszać na jednolite ciasto i wyłożyć na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką.
Śliwki wydrylować i ułożyć połówki (skórką do dołu) na powierzchni ciasta.
* KRUSZONKA:
~~~~~~~~~~~~~
Rozetrzeć palcami miękkie masło z cukrem i mąką, aż powstanie drobna kruszonka - posypać nią ciasto.
Piec w temperaturze 170-175*C przez ok.40-60 minut w zależności od wielkości blaszki.
Stopień wypieczenia sprawdzić patyczkiem.
Ciasto pozostawić przez 20-25 minut w piekarniku (przy otwartych drzwiczkach), wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.
Przed pokrojeniem posypać cukrem pudrem.